De staldeuren gaan weer open

De koeien op het melkveebedrijf van de familie Schuttert in Dalfsen merken dat er wat staat te gebeuren. Er wordt gerommeld aan de staldeuren en de deuren van de stal gaan open. Voor het eerst sinds 2009 gaan de koeien weer de wei in...
Koeien_naar_buiten_news_detail

De koeien op het melkveebedrijf van de familie Schuttert in Dalfsen merken dat er wat staat te gebeuren. Er wordt gerommeld aan de staldeuren en de deuren van de stal gaan open. Voor het eerst sinds 2009 gaan de koeien van de familie Schuttert weer de weide in. Er klink geloei in de stal en de koeien lopen zenuwachtig van links naar rechts. Dan gaat het eerste groepje van tien koeien naar buiten. Zoon Menno kijkt tevreden toe als de koeien de eerste stappen in het speciaal afgerasterde weideperceel zetten.

De staldeuren gaan weer open

Waarom gaan de koeien dit jaar weer naar buiten?
De afgelopen 8 jaar hebben de koeien een goed leven op stal gehad. Elke dag vers voer van constante kwaliteit. “Je kunt makkelijker sturen naar behoefte en je bent minder afhankelijk van weersomstandigheden” aldus Henk Schuttert. De hoeveelheid was precies afgestemd op de behoefte van de dieren. Ook de regelgeving is een reden geweest dat de dieren op stal zijn gebleven. De mest die op stal in de gierkelder terecht komt kan weer ingezet worden om de perceel mais en gras zo optimaal mogelijk te kunnen bemesten. Zo is de efficiëntie van de mest hoger. Daar naast is het ruwvoer van de 25 ha grasland hard nodig om voldoende voer te hebben voor de winter periode. Toch gaat het roer dit jaar om en gaan de koeien naar buiten. De financiële prikkel vanuit de melkfabriek van €0,02 per kg melk heeft toch wel de doorslag gegeven laten Henk en Menno weten. 

Wat heb je gedaan om de koeien weer te kunnen laten weiden?
Als we het doen dan willen we het ook goed doen. Er zijn waterbakken aangeschaft en waterleidingen in de grond getrokken op de huiskavel van ruim 16 hectare. Er lag al een goed kavelpad tot aan het achterste perceel. Een stuk van een kleine halve hectare naast de stal hebben we ingericht als “oefenweide” om de koeien te laten wennen aan het buiten zijn en kennis te laten maken met de afrastering. We hebben hier een hekwerk omheen gezet van palen en buizen met een stroomdraad. Al met al een investering van ongeveer €3000,- .

Henk en Menno hebben ook de Netwerkbijeenkomst van CAV Den Ham over Weidegang bezocht. Daar werd uitleg gegeven over verschillende beweidingsmethodes met de plus en min punten. Roterend standweiden bleek een methode die goed past bij de situatie op het bedrijf. De huiskavel verdelen in 3 blokken die weer onderverdeeld zijn in kleinere percelen. Deze methode is een goede combinatie van optimaal gebruiksgemak, grasbenutting en grasgroei.

Overweeg je ook om de koeien weer naar buiten te doen? Maak dan een beweidingsplan Zorg dat de indeling van de percelen en de watervoorziening voor elkaar is en durf daar in te investeren. Geef de koeien de tijd om het weiden opnieuw te leren.
Dan kan weidegang een succes worden!!!

auteur: A. Dubbeldam
Terug naar het nieuwsoverzicht