Honden

Een van de meest populaire huisdieren in Nederland is de hond. Veel mensen zien het wel zitten, zo’n slimme, trouwe en lieve vriend. Toch is het van belang om goed na te denken over alle verantwoordelijkheden die je krijgt bij de aanschaf van een hond.

Aanschaf

Er zijn veel verschillende hondenrassen. Bij aankoop van een echte rashond is het raadzaam om u goed te laten informeren door een betrouwbare fokker. Daarnaast kan er bewust worden gekozen voor een vrouwtje (teef) of een mannetje (reu). Volwassen teefjes worden ongeveer twee keer per jaar loops. In deze periode kunnen ze op zoek gaan naar de reu en hier drachtig van worden. Wanneer u niet zit te wachten op deze gezinsuitbreiding kunt u ervoor kiezen uw hond te laten castreren of steriliseren. Dit zorgt ervoor dat de teef niet meer drachtig kan worden. Tevens verkleint het de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte. Na de sterilisatie zal uw teef niet meer loops worden. Bij castratie van de reu worden de testikels verwijderd. Dit zorgt er voor dat de reu niet meer kan dekken. Tevens kan castratie ervoor zorgen dat de hond rustiger en minder dominant wordt. Dit is echter per hond verschillend.

Verzorging

De verzorging van een hond kost veel tijd. Honden zijn bijvoorbeeld graag buiten. Wanneer een hond veel binnenshuis leeft moet hij zeker vier keer per dag (weer of geen weer!) worden uitgelaten waarvan minimaal twee lange wandelingen. Ook is het van belang om de vacht en huid van uw hond in conditie te houden door regelmatig te kammen en borstelen. Hierdoor stimuleert de bloedsomloop, reinigt de huid en worden losse haren verwijderd. Bepaalde hondenrassen worden geschoren, geknipt of geplukt voor een beter uitstraling of om vacht- en huidproblemen te voorkomen. Hiervoor kunt u een professionele trimmer benaderen.

Zoals ook bij mensen heeft het gebit van een hond veel aandacht nodig. Tandsteen en een stinkende bek kunnen voorkomen worden door eens per maand het gebit met een tandenborsteltje schoon te maken. Daarnaast zijn er speciale dental snacks en speelartikelen die het gebit in optimale conditie houden. Tevens moet het gebit van de hond regelmatig worden gecontroleerd door een specialist.

Gezondheid

Honden kunnen snel last krijgen van vlooien, teken en wormen. Zoals voor veel dingen geldt; “voorkomen is beter dan genezen!”. Bescherm daarom uw hond preventief tegen deze parasieten. Dit kan door de hond vier keer per jaar te ontwormen en het hele jaar te beschermen tegen vlooien en teken. Deze beschermingsmiddelen zijn afhankelijk van leeftijd en gewicht, laat u daarom altijd goed adviseren in de CAV winkel!

Een goede verzorging en een regelmatige, geschikte voeding zorgen ervoor dat een hond minder snel ziek wordt. Toch sluit dit niet uit dat uw hond geen ziekte kan oplopen. Als de hond afwijkend gedrag vertoont is het van belang om snel een dierenarts te raadplegen. Veel voorkomende kenmerken zijn een verminderde eetlust en lusteloosheid. Als de klachten erger zijn, bijvoorbeeld braken, koorts, bloed in de urine dan duidt dit vaak op ernstigere problemen.

Honden kunnen beschermd worden tegen infectieziekten door middel van een jaarlijkse enting. Vaccinaties zijn niet verplicht, tenzij u met uw hond naar het buitenland gaat. Invoereisen zijn per land verschillend en regels kunnen snel veranderen. Het is daarom van belang hier op tijd naar te informeren wanneer u naar het buitenland wilt.

Huisvesting

Honden zijn erg sociale dieren, toch hebben ook zij soms behoefte aan een rustig eigen plekje. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een mand, kussen of bench. Een bench is vooral erg geschikt voor puppy’s. Zo kunt u met een vertrouwd gevoel het huis verlaten en de pup tijdelijk alleen laten. Ook volwassen honden kunnen gerust een tijdje in een bench doorbrengen. Het hangt er vooral van af wat de hond gewend is.

Kinderen en honden

Het is belangrijk om rekening te houden met uw kinderen bij de aanschaf van een hond. Vaak genoeg komt het voor dat een kind gebeten wordt, al dan niet door eigen schuld. Het is van belang om een pup van jongs af aan rustig te laten wennen aan kinderen. Zorg ervoor dat er altijd iemand een oogje in het zeil houdt en laat uw kind nooit alleen met de hond. Bij aankoop van een volwassen hond is het belangrijk om te weten of deze genoeg gesocialiseerd is om overweg te kunnen met kinderen.

De koop gaat door?

Kom gerust eens langs bij Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham voor vrijblijvend advies over de aankoop van producten en voeding! Bent u genoeg geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen?

Bekijk dan onze webshop!

Boxer_2174.jpg