Katten

Bent u op zoek naar een niet-veeleisend en onafhankelijk gezelschapsdier? Een kat kan dan een goede uitkomst bieden! Katten kunnen zich goed alleen vermaken, toch vinden ook zij het fijn om geknuffeld te worden en gezelschap te hebben.

Aanschaf

De verschillende kattenrassen onderscheiden zich door hun uiterlijk en gedrag. Huiskatten zijn vaak kortharig en kunnen elke willekeurige kleur hebben. Raskatten moeten voldoen aan bepaalde karakteristieke kenmerken zoals haarlengte, kleur, gezichts- en lichaamsvorm die door internationale commissies zijn vastgelegd. Een raskat schaft u aan bij een serieuze fokker. ‘Gewone’ katten kunt u kopen bij dierenspeciaalzaken, op een specifiek huisadres of uit het asiel.
Bij aanschaf van de kat kan een keuze worden gemaakt tussen een poes (vrouwtje) of een kater (man). Een poes kan soms wat baziger zijn dan de vaak zachtaardige kater.

Poezen zijn gemiddeld twee tot drie keer per jaar krols. Deze cyclus duurt ongeveer twee weken waarvan de poes twee tot vier dagen vruchtbaar is. In de krolse periode kan de poes urine gaan spuiten en kan zij op zoek gaan naar een kater. Vanaf 6 à 7 maanden kan een poes gesteriliseerd worden. Hiermee worden onverwachtse zwangerschappen voorkomen, blijft het krolse gedrag uit en op oudere leeftijd vermindert het de kans op het krijgen van melkkliertumoren. Ook katers kunnen gecastreerd worden. Dit heeft als voordeel dat de kater minder sproeigedrag vertoont, minder urinelucht ontwikkelt en dat de kater minder gaat zwerven tijdens de zoektocht naar een krolse poes.

Verzorging

Katten zijn van nature erg schone dieren. Ze likken zichzelf regelmatig schoon met hun tong waardoor hun vacht blijft stralen. Tijdens het likken slikt de kat losse haren in. Deze verteren niet in de maag waardoor na een tijdje haarballen kunnen ontstaan. Om deze haarballen te voorkomen bestaan speciale pasta’s die de darmflora stimuleren. Ook kunt u speciaal kattengras kopen. Dit zorgt ervoor dat de kat de haarbal beter kan uitbraken. Door regelmatig te kammen en borstelen worden losse haren verwijderd en is de kans op haarballen kleiner.

De nagels van een kat die veel buiten loopt slijten automatisch af. Echter, tegenwoordig zitten katten ook vaak binnen waardoor het natuurlijke slijtproces wordt verstoord en de nagels te lang kunnen worden. De aanschaf van een krabpaal kan hierbij uitkomst bieden. Dit zorgt er tevens voor dat de kat geen gebruik maakt van het meubilair om haar nagels te ‘vijlen’. Als de nagels alsnog te lang zijn kan er een stukje worden afgeknipt met een speciaal nagelschaartje. Hierbij is het van belang dat er niet in het ‘vlees’ wordt geknipt.

Een kitten (jonge kat) begint gemiddeld vanaf de vierde maand met het wisselen van haar tanden. Het kan een aantal maanden duren voordat het hele gebit gewisseld is. Om er zeker van te zijn dat alle tanden goed doorkomen en in de juiste richting groeien is het verstandig om af en toe een dierenarts te raadplegen om het gebit te laten controleren. Daarnaast bestaat er speciale voeding die zorgen voor behoud van het gebit en die tandplak voorkomen. Vraag voor meer advies onze medewerkers in de CAV winkel.

Gezondheid

Net als bij een hond kan ook een kat last krijgen van parasieten als vlooien, teken en (spoel)wormen. Vlooien en teken kunnen voorkomen worden door middel van speciale halsbanden, druppels en/of tabletten. Wanneer er een teek wordt gesignaleerd is het van belang deze zo snel mogelijk te verwijderen met een tekenpincet. Als u vlooien op de kat heeft gezien is het van belang om niet alleen de kat, maar vooral ook de nabije omgeving te behandelen en reinigen met anti-vlo middelen. Zo worden larven en eitjes vernietigd en is de kans op een nieuwe plaag een stuk kleiner.

Wanneer uw kat afwijkend gedrag vertoond zoals lusteloosheid en verminderde eetlust kunt u het beste een dierenarts raadplegen. Dit is ook van belang wanneer een kat erg vaak aan zijn oren krabt of met haar hoofd schud. Dit kan namelijk duiden op oormijt of een oorontsteking. U kunt zelf de oren en ogen van een kat verzorgen door ze regelmatig met een vochtig doekje te reinigen. Kook het water voorafgaand om bacteriën te doden en laat het water afkoelen tot het lauw is.

Huisvesting

Katten houden van een warm en rustig plekje, het liefst op een wat hogere plek zodat ze alles goed kunnen overzien. Dit geeft katten een veilig gevoel. Om de kattenmand of het kussen aantrekkelijk te maken voor uw kat kunt u gebruik maken van een speciale catnip-spray. Dit product, op basis van kattenkruid, zorgt voor een aantrekkelijke geur. Ook bestaan er speciale radiatorhangmatten welke u aan de verwarming kunt hangen. Op deze manier heeft uw kat het gegarandeerd warm!

Kinderen en katten

Katten en kinderen gaan in principe goed samen. Toch is het van belang om altijd een oogje in het zeil te houden, vooral als de kat in de babykamer komt. Als een kat in paniek raakt kan ze haar nagels gebruiken en hierdoor de baby bezeren.

De koop gaat door?

Kom gerust eens langs bij Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham voor vrijblijvend advies over de aankoop van producten en voeding! Bent u genoeg geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen?
Bekijk dan eens onze webshop!

Katten.jpg