Kippen

Een eitje uit eigen ‘tuin’? Wie wil dat nou niet! Veel mensen besluiten dan ook om een paar van deze nieuwsgierige dieren aan te schaffen. Er zijn wel een aantal zaken waarmee rekening moet worden gehouden voor u overgaat tot de aankoop. Hieronder worden een aantal beschreven.

Aanschaf

Er bestaan verschillende raskippen, kruisingen van rassen, maar ook krielkippen waarvan een aantal speciaal gefokt zodat mensen met weinig ruimte toch een paar kipjes kunnen houden. Krielkippen zijn dan ook een stuk kleiner. Een ‘gewone’ kip kunt u aanschaffen bij de boer, op de kinderboerderij en in bepaalde dierenspeciaalzaken. Raskippen kunt u rechtstreeks bij de fokker kopen. Deze zijn vaak aanwezig op speciale tentoonstellingen. Op deze manier kunt u zich goed oriënteren en laten informeren voordat u één of meerdere kippen aanschaft.

Voor het leggen van eieren is geen haan nodig, dit kan de hen namelijk gewoon zelf. Bent u van plan een nestje te fokken, dan zal het ei wel eerst bevrucht moeten worden door de haan. Om een goed en stevig ei te krijgen heeft de kip voldoende kalk nodig. Het is daarom noodzakelijk de kip voldoende grit aan te bieden. Het aantal eieren dat wordt gelegd is afhankelijk van het aantal lichturen per dag. In de winter zal een kip dan ook minder leggen dan in het voorjaar en in de zomer. U kunt de eiproductie in de winter stimuleren door kunstmatig warmte en licht aan te bieden.

Om te voorkomen dat de kippen hun eieren door het gehele hok verspreiden is het van belang een schoon en aantrekkelijk legnest aan te bieden. U kunt zelf een begin maken door bijvoorbeeld met stro een nestje te bouwen. Dit kan het voor de kip aantrekkelijker maken om daar haar eieren te gaan leggen. U kunt ook kant en klare hokken inclusief legnest kopen bij de CAV winkel.

Verzorging

Eens in het jaar verliezen kippen hun pak veren en zullen ze nieuwe gaan aanmaken. Dit wordt ook wel de rui genoemd. Per kip verschilt het wanneer ze beginnen met de rui. Meestal is dit tussen juli en augustus. De ene kip wordt plotseling helemaal kaal, de ander doet er wat langer over. Gemiddeld duurt het zo’n twee maand voordat het hele verenpak vernieuwt is. Doordat de kippen veel energie verbruiken voor het wisselen van hun verenpak kan het zijn dat ze in de rui periode minder eieren leggen. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, na de rui zal de kip weer als vanouds gaan leggen.

Het knippen van de nagels van een kip is nauwelijks nodig. De nagels slijten namelijk automatisch af bij het rondscharrelen gedurende de dag. In enkele gevallen zorgt een verkeerde stand van de nagel voor belemmering voor de kip. In dit geval kan het noodzakelijk zijn toch een stukje van de nagel af te knippen.

Behalve het knippen van de nagels kan het wel noodzakelijk zijn om de vleugelpennen aan één kant te laten kortwieken door de dierenarts. Een aantal kippenrassen staan er om bekend goed te kunnen vliegen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw kip op het terrein van de buurman verderop rondscharrelt. De ingreep is overigens volkomen pijnloos en zal door de rui vaker moeten plaatsvinden omdat de pennen zich (vooral op jonge leeftijd) weer herstellen.

Gezondheid

Door regelmatig naar uw kippen te kijken worden afwijkingen vaak snel gesignaleerd. Echter, wanneer u nog maar net beschikt over een aantal kippen kan het lastig zijn gezondheid en ziekte te herkennen. Er zijn een aantal punten waaraan u een gezonde kip kunt herkennen.

Allereerst geeft de toestand van de veren duidelijke informatie over de gesteldheid van de kip. Deze moeten door de kip goed worden verzorgd, ze mogen niet beschadigd zijn en moeten glanzend tegen het lichaam aanliggen. Wanneer de veren rommelig overeind staan duidt dit vaak op een probleem. Tevens moeten de veren vrij zijn van vuil, uitwerpselen en parasieten. De staartveren staan ‘vrolijk’ omhoog gericht zijn. Behalve de veren moeten ook de kam en kinlellen onbeschadigd en goed doorbloed zijn (heldere kleur). De ogen van een kip zijn normaal gesproken helder en schoon, dus niet voorzien van afscheiding. Wanneer een kip lusteloosheid, weinig eetgedrag of waterige ontlasting vertoont is er vrijwel altijd sprake van een probleem.

Er zijn verschillende ziektes waar de kip last van kan krijgen. Een aantal zullen hieronder besproken worden.

Oogontsteking

Dit symptoom herken je aan tranende, slijmachtig en meestal gezwollen ogen. De oorzaak van deze ontsteking is een te vochtig strooisel en slechte ventilatie van het hok. Ook kan tocht een oorzaak zijn. Om de oogontsteking te verhelpen kan met warm water de ogen voorzichtig worden uitgespoeld. Als dit niet binnen korte tijd verbetering geeft dient een dierenarts geraadpleegd te worden.

Breuk

Gebroken vleugels of poten ontstaan door stevige inwerkingen van buitenaf, zoals bijvoorbeeld het onjuist vangen van de kip. Een breuk bij een kip is lastig te genezen. Een dierenarts zal de gebroken delen in de juiste positie moeten brengen en spalken. Meestal kan de kip na enkele dagen weer zelfstandig functioneren. De kans op botbreuken bij een kip is groter bij gebrek aan calcium, vitamine D en mineralen.

Parasieten

De meest voorkomende huidparasieten bij pluimvee zijn mijten, vlooien en luizen. Deze zijn met het blote oog te herkennen wanneer de veren worden bekeken. De rode bloedluis verstopt zich overdag onder zitstangen en in donkere hoekjes. Het is daarom van belang niet alleen de kip, maar ook het hok te behandelen tegen deze parasieten. Wormen kunnen preventief behandeld worden door een- tot tweemaal per jaar een wormkuur toe te dienen.

Om uw kip gezond te houden is een goede hygiëne in het hok van groot belang. Op deze manier kan aantasting van bijvoorbeeld wormen op een natuurlijke wijze sterk worden teruggebracht.

Huisvesting

De grootte van het hok en de ren hangt af van het aantal en type kippen dat u wilt houden. Krielrassen zich zullen met minimaal 0,55m² nachthok en 1m² ren prima kunnen voortbewegen. Zwaardere rassen zullen al snel 1m² nachthok en 1,5m² ren nodig hebben. Wanneer u kiest voor een groter hok zal de kans op pikken en vechtpartijen kleiner zijn dan wanneer kippen op een kluitje bij elkaar worden gezet.

Ook de locatie van het hok is belangrijk voor het welzijn van de kip. Kippen houden zowel van zon als schaduw. Zorg er daarom voor dat er altijd een open, en beschut plekje voor ze is. Het nachthok dient altijd vrij te zijn van tocht. Hiermee kan bijvoorbeeld verkoudheid voorkomen worden. Ook zorgt dit ervoor dat er geen mijten in de kieren kunnen gaan zitten. Om veren schoon te maken en eventuele parasieten te verwijderen hebben de kippen zand nodig. Wanneer de kippen op tegels staan is het handig om ze bijvoorbeeld met een bak zand toch de mogelijkheid te bieden om af en toe een lekker zandbad te nemen.

Tot slot ‘slapen’ kippen niet op de grond, maar op hun zitstokken. Deze moeten plat zijn zodat de kip goed haar evenwicht kan bewaren. Voor gewone kippen zijn deze stokken ongeveer 6cm breed.

De koop gaat door?

Kom gerust eens langs bij Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham voor vrijblijvend advies over de aankoop van producten en voeding! Bent u genoeg geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen?
Bekijk dan onze webshop!