Knaagdieren

Knaagdieren zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er onder andere cavia’s, hamsters, tamme ratten, gerbils en tamme muizen. Deze knaagdieren worden vaak als het ideale huisdier gezien. Ze zijn erg tam te krijgen en vergen relatief weinig onderhoud. Maar welk dier is nou het meest geschikt voor uw huishouden? Hopelijk lukt het u om een goede keuze te maken na het bekijken van onderstaande informatie.

 

  

 

Cavia

Cavia’s zijn er, zoals veel dieren, in verschillende soorten en rassen. Zo zijn er onder andere lang- en kortharigen. Cavia’s zijn voornamelijk overdag actief en kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Een cavia kan erg tam gemaakt worden en is daardoor een geschikt huisdier voor kinderen.

Ondanks het sociale karakter is een cavia niet graag alleen. Ze leven graag met een soortgenootje, of bijvoorbeeld met een konijn samen in een kooi. Het samenwonen werkt vaak het beste wanneer de dieren van jongs af aan bij elkaar worden gehouden. Ook twee mannetjes kunnen in dat geval goed samen, mits er geen vrouwtje in de buurt is waar ze om kunnen gaan vechten.

Een belangrijk onderdeel in de voeding is het geven van vitamine C. Cavia’s zijn de enige knaagdieren die deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Vitamine zit onder andere verwerkt in speciaal caviavoer. Behalve deze brokken moet een cavia altijd beschikking hebben over hooi om gedurende de dag lekker te kunnen knagen.


      

Hamster

In de natuur leeft een hamster graag ondergronds. Door dit instinct zijn de diertjes voornamelijk ’s avonds en ‘s nachts actief. Het is daarom belangrijk om u af te vragen hoeveel tijd u met de hamsters wilt doorbrengen. Overdag zullen zij graag slapen en waarbij ze niet steeds gestoord willen worden.

Ook bij hamsters zijn er verschillende soorten en rassen te verkrijgen. De meest gehouden hamster in Nederland is de Russische dwerghamster. Dankzij haar vriendelijke karakter is ze erg tam te krijgen en hierdoor ook geschikt voor kinderen. Deze hamster zal niet of nauwelijks bijten tenzij ze zich erg in het nauw gedrongen voelt. Een ander bekend ras, een stuk groter dan de dwerghamster, is de Syrische hamster of goudhamster. Ook dit type heeft een vriendelijk karakter en kan goed tam gemaakt worden. Er is één wezenlijk verschillen tussen beide typen. De dwerghamster kan prima met soortgenoten leven en zal graag met zijn soortgenoten het hok delen. Een Syrische- of goudhamster kan daarentegen absoluut niet met een soortgenoot onder een dak. Er bestaat een grote kans dat ze gaan vechten wat voor een van de twee een slechte afloop kan hebben.

Hamsters zijn over het algemeen actieve diertjes die graag klimmen, klauteren en rondrennen. Er bestaan speciale kooien met loopgangen en loopradjes waarin de hamster zich goed kan uitleven. Wanneer u voor een standaard kooi kiest bestaat er uiteraard de mogelijkheid om deze onderdelen alsnog aan te schaffen. 

Een hamster heeft behoefte aan eiwitrijke voeding. Deze eiwitten zitten verwerkt in het hamstervoer wat in de winkel verkrijgbaar is. Daarnaast is het van belang ze knabbelstaafjes of hooi te geven om het gebit op peil te houden.


  

    

Gerbil

Op zoek naar een actief, vrolijk en enthousiast diertje? Kies dan voor de gerbil, die ook wel woestijnrat wordt genoemd. Gerbils zijn erg druk en leven vooral overdag. Het knuffelgehalte bij dit knaagdiertje is minder groot, maar dit neemt niet weg dat het een spektakel is om naar te kijken.

Gerbils kunnen door hun enthousiasme gemakkelijk een houten of plastic kooi kapot knagen. Het is daarom van belang om ze in een glazen kooi of aquarium te houden. Ook leven deze dieren niet graag alleen. Wanneer ze hun soortgenoten missen kunnen ze door heimwee snel sterven. Het is van belang de dieren van jongs af aan bij elkaar in te zetten. Volwassen dieren kunnen elkaar zien als indringer en kunnen gaan vechten.

Gerbils gaan graag in bad.. alleen dan een bad met chinchillazand in plaats van water! Zorg er voor dat er altijd een bakje met dit speciale zand in de kooi staat. Zo kunnen de beestjes zich uitgebreid wassen wanneer ze hier behoefte aan hebben.

Gerbils eten graag voer met weinig vetten en vezels. Een gemengd knaagdiervoer is daarom een prima voeder voor deze dieren. Water kan het beste worden aangereikt in een flesje. Een bakje in de kooi zal snel vervuild raken wanneer de gerbils door de kooi rennen.
     


   

Tamme rat

Een rat wordt vaak verward met de hiervoor genoemde gerbil. Toch zijn het niet dezelfde dieren! Wel hebben ze als overeenkomstig kenmerk dat ze erg actief zijn, zowel overdag als ’s nachts. Daarnaast zijn ratten erg sociale dieren die erg tam kunnen worden. Mannen en vrouwtjes kunnen beide goed bij elkaar gehouden worden mits dit van jongs af aan gebeurt. 

Ook de rat kan uit enthousiasme gemakkelijk een zachte plastic kooi doorknagen. Glas of spijlen hebben daarom meer voorkeur voor deze dieren. Om verveling bij uw dier te voorkomen kunnen verschillende speelattributen in het hok geplaatst worden. Zo kunnen zij zich ook vermaken als u niet in de buurt bent.

Voor ratten is speciaal rattenvoer te verkrijgen. Ook kunt u ze een konijnenvoeder geven gemengd met honden- en kattenvoer. Deze alleseters zullen ook genieten van een hapje yoghurt, brood of stukjes fruit. Het is hierbij wel belangrijk dat ze niet teveel zout, suiker en vet binnenkrijgen. Voer deze ‘menselijke’ producten dan ook met mate.


       

Tamme muis

Een ander nieuwsgierig, actief en sociaal dier is de muis. Een muis kan goed overweg met zijn soortgenoten wanneer dit van jongs af aan aangeleerd wordt. Ook mannetjes kunnen goed met elkaar samen.

Ook een muis zoekt graag naar gangetjes en weggetjes en kan hierbij gemakkelijk een kooi kapot knagen. Plastic of houten kooien zijn daarom niet geschikt. Om uw muis wat afleiding te bieden kunnen leuke speeltjes worden aangeschaft waarmee de muis zich kan vermaken.

Muizen zijn alleseters. Toch is het van belang uw muis voeding te geven die voldoende vitaminen en mineralen bevat. Deze vitaminen zitten verwerkt in de gemengde knaagdiervoeders welke verkrijgbaar zijn in de winkel. Daarnaast kan hooi worden gevoerd om het gebit in goede conditie te houden.

Uw keuze kunnen maken?

Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham heeft een divers aanbod van jonge knaagdieren. Kom gerust eens langs voor vrijblijvend advies over de aankoop van knaagdieren en bijbehorende producten! Bent u voldoende geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen? Bekijk dan onze webshop!