Konijnen

Lief, nieuwsgierig en actief! Dat zijn toch wel de belangrijkste kenmerken van een konijn. Veel ouders en kinderen gaan dan ook snel overstag wanneer ze zo’n schattig, aaibaar diertje in de kooi zien zitten. Een konijn heeft natuurlijk wel verzorging nodig! Daarom zullen we hieronder een aantal dingen benoemen waar aan gedacht moet worden bij het verzorgen van een konijn.

Aanschaf

De meeste konijnen worden aangeschaft in de dierenspeciaalzaak. Wanneer u voor een bepaald ras wilt gaan is de meest logische stap om op bezoek te gaan bij de konijnenfokker. Hij zal u veel kunnen vertellen over de verschillende typen en soorten. Ook is het mogelijk om meerdere konijnen in hetzelfde hok te houden. Het is dan van belang dat de konijnen van jongs af aan al bij elkaar zijn, het liefst uit hetzelfde nest. Vrouwtjes (ook wel: voedsters) kunnen vaak het best samen. Bij twee mannetjes (rammen) is de kans op vechten zeer groot, zelfs wanneer ze uit hetzelfde nest komen. Het is wel mogelijk om een gecastreerde ram bij één of meerdere vrouwtjes te zetten.Verzorging

Konijnen houden zichzelf goed schoon. Het is daardoor niet nodig om ze te wassen. Wel zijn er speciale borstels verkrijgbaar om overbodige haren uit de vacht te verwijderen. Om te zorgen dat het konijn mooi schoon blijft is het van belang het hok goed schoon te houden. Dit voorkomt dat ze in hun eigen ontlasting gaan liggen en daardoor plekken op hun vacht krijgen. Ook kan het voorkomen dat er zich vuil en ontlasting ophoopt rondom de anus. Dit moet goed schoongemaakt worden in verband met vliegen die hier op af komen en eitjes kunnen leggen.

Enerzijds blijven de tanden van een konijn hun hele leven groeien, anderzijds slijten deze vanzelf af door het wegkauwen van voeding. Er zijn speciale knaagstenen te koop waaraan het konijn haar tanden kan ‘slijpen’. Daarnaast is het van belang dat het konijn altijd voldoende hooi heeft om op te kauwen. Wanneer tanden onverhoopt toch te lang worden is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Deze kan het gebit herstellen zodat het konijn weer goed kan eten en kauwen.

De nagels van het konijn dienen wel regelmatig gecontroleerd en bijgeknipt te worden. In de natuur slijten deze nagels vanzelf door het veelvuldig graven. In het hok gebeurt dit uiteraard minder waardoor de nagels te lang kunnen worden. Er zijn speciale nagelschaartjes beschikbaar die ervoor zorgen dat er niet teveel kan worden afgeknipt. Het kan helpen om het konijn wat vaker op de tegels te laten lopen, hierdoor wordt het natuurlijke slijtproces wat geholpen en is knippen minder vaak nodig.Gezondheid

Er zijn verschillende ziekten waar een konijn last van kan krijgen. Vaak kenmerkt dit zich door zwellingen, lusteloosheid, slecht eetgedrag en vermagering. Wanneer de kenmerken dusdanig erg worden dat u het niet meer vertrouwd is het belangrijk om snel een dierenarts te raadplegen.

Konijnen kunnen tevens last krijgen van parasieten als vlooien, luizen en mijten. Vlooien zorgen niet alleen voor jeuk, ze kunnen ook een lintworm overbrengen en leiden tot vermagering en bloedarmoede. Luizen kunnen vaak herkent worden aan eieren die aan de haren gekleefd zijn. Dit zijn de neten. Een ander veelvoorkomende ziekte is mijt, ook wel schurft genoemd. Meestal veroorzaken deze erge jeuk waardoor het konijn begint te bijten en krabben. Een andere vorm van mijt is oorschurftmijt. Deze is niet alleen besmettelijk, ze zorgen voor ontstekingen en korsten in de gehoorgang. Oorschurftmijt kan herkend worden aan het scheef houden van de kop. In de ergste gevallen kunnen er zelfs evenwichtsstoornissen en epilepsieaanvallen optreden. Er bestaan speciale anti-parasietenmiddelen om deze vervelende klachten te voorkomen en genezen.

Een ziekte die voornamelijk in het voorjaar voorkomt is Myiasis, ook wel madenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door ontlasting die blijft plakken aan het achterwerk van uw konijn. Hier komen vliegen op af die eitjes tegen de huid aan leggen. De larven die hier uitkomen kunnen zowel in- als uitwendig grote schade aanrichten en de dood tot gevolg hebben. Het is van belang om deze ziekte op tijd te signaleren en zo mogelijk te voorkomen door regelmatig ontlastingsresten te verwijderen, minder groenvoer te geven en te zorgen voor een schoon hok. Tevens bestaan er speciale geneesmiddelen die preventief ingezet kunnen worden. Voor informatie kunt u terecht bij onze medewerkers in de winkel.Huisvesting

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Het is van belang om geen grote temperatuurschommeling in korte tijd te maken. Een konijn dat binnen gewend is kan niet midden in de winter ineens buiten worden gezet. Daarnaast moet een konijn altijd beschut zijn tegen felle zon, tocht en regen.

Een konijn heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen bewegen. Als richtlijn voor het hok moet een dwergkonijn minimaal 100cm hebben. Een groter konijn zal dus een groter hok nodig hebben. Sommige hokken zijn voorzien van een aangehechte ren waarin het konijn zelf kan rondhuppelen. Wanneer een hok hier niet over beschikt kan gekozen worden voor een losse ren waarin het konijn een aantal uur per dag kan worden losgelaten. Het is van belang om altijd een oogje in het zijl te houden wanneer het konijn in de ren zit. Ze kunnen namelijk gemakkelijk een gat graven, of er zelfs overheen springen.

Ook een konijn dat losloopt in huis dient goed in de gaten te worden gehouden. Elektriciteitskabels worden in mum van tijd doorgeknaagd wat niet alleen zorgt voor kapotte apparatuur, het konijn kan er ook een flinke schok van krijgen. Ook is het van belang om giftige kamerplanten niet binnen het bereik van het konijn te plaatsen.

Een konijnenhok moet eens per week worden schoongemaakt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor bodembedekking van het  hok. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van stro, houtvezel/krullen of hennep. Hooi is minder geschikt als bodembedekking doordat het weinig vocht opneemt. Daarnaast zal het konijn snel aan het hooi gaan eten waardoor er weinig bodembedekking overblijft! 

De koop gaat door?

Kom gerust eens langs bij Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham voor vrijblijvend advies over de aankoop van konijnen, producten en voeding! Bent u genoeg geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen?
Bekijk dan onze webshop!