Paarden

Een vrolijk dartelend veulentje in de wei, wie herkent dit mooie voorjaarsbeeld nou niet? Heel wat kinderen dromen ervan om een eigen paard te verzorgen of te berijden. De aanschaf van dit edele dier vergt echter veel aandacht. Wij zullen een aantal zaken op rij zetten waar aan gedacht moet worden bij de aanschaf.

Aanschaf

Paarden kunnen gekocht worden op verschillende plekken, bijvoorbeeld bij een particulier die afstand wil doen van zijn paard. Daarnaast zijn er ook handelaren, veilingen of paardenmarkten waar vaak volop keuze is. Wanneer u weinig verstand van paarden heeft is het aan te raden om een ervaren persoon mee te nemen. Op deze manier is de kans groter dat u de juiste prijs betaald en dat het paard geen gebreken heeft. Echter, niet alle gebreken zijn met het blote oog te herkennen. Als u zeker wilt weten of het paard lichamelijk in orde is dan kunt u besluiten uw paard klinisch en/of röntgenologisch te laten keuren.

Paarden zijn er in verschillende soorten en maten. Er wordt over het algemeen gesproken over een paard wanneer de stokmaat (schofthoogte) hoger dan 1.57m is. Alles beneden de 1.57m valt onder de categorie pony. Pony’s kunnen daarnaast weer worden ingedeeld in de klasse A t/m E waarbij de kleinste pony’s tot de klasse A behoren.

Ook kan er een specifieke keuze gemaakt worden voor een merrie, ruin of hengst. Een hengst is vaak erg mooi om te zien, maar kan erg dominant en druk zijn zeker wanneer er een hengstige merrie in de buurt is. Een merrie is daarentegen makkelijker in de omgang. Tijdens haar hengstige periode kan ze wel wat prikkelbaarder of nukkig zijn. Een ruin (gecastreerde hengst) heeft over het algemeen het meest stabiele karakter omdat er geen sprake meer is van opspelende hormonen.

Verzorging

Het is belangrijk om de huid en hoeven van een paard goed te verzorgen. De vacht blijft door regelmatig poetsen mooi schoon en glanzend. Vuil en losse haren worden op deze manier effectief verwijderd. Ook de hoeven kunnen goed in conditie blijven door regelmatig uitkrabben en invetten. Tijdens het uitkrabben worden kleine steentjes verwijderd en kunnen ontstekingen sneller worden gesignaleerd.

De hoeven van een paard blijven, net als de nagels van een mens, altijd groeien. Voor het bijknippen, of ook wel bekappen dient een hoefsmid te worden geraadpleegd. De smid weet precies hoeveel er van de hoeven af moet en hij zorgt tevens voor een juiste beenstand bij uw paard. Het is per paard sterk verschillend hoe vaak de hoefsmid langs moet komen. Bij het ene paard is dit elke zes weken, het andere paard kan wel drie maand met dezelfde ‘schoenen’ rondlopen. Bij paarden die vaak op harde wegen rijden of op concours gaan wordt vaak gekozen voor ijzers. In deze ijzers kunnen speciale ‘noppen’ worden gedraaid die zorgen voor meer grip tijdens wedstrijden op een gladde bodem. Deze noppen worden ook wel kalkoenen genoemd.

Ook het gebit van een paard moet regelmatig gecontroleerd worden door een specialist. Sommige tanden groeien zo hard dat er haken aan komen te zitten wat erg pijnlijk voor het paard kan zijn. Daarnaast kunnen kiezen over elkaar heen groeien wat zorgt voor verdrukking. Wanneer uw paard weinig, slecht of langzaam eet kan dit duiden op gebitsproblemen. Als uw paard proppen hooi uitspuugt dan zijn de problemen vaak dusdanig erg dat direct een tandarts geraadpleegd moet worden. Tot slot zorgt een goed gebit voor comfortabeler rijden omdat het bit in de mond beter accepteert.

Gezondheid

Er zijn verschillende ziekten waar een paard last van kan krijgen. Bepaalde ziekten kunnen worden voorkomen door middel van entingen. Voor paarden die deelnemen aan wedstrijden en evenementen is het zelfs verplicht om in te enten tegen influenza en tetanus. Bij uw dierenarts kunt u meer informatie opvragen over verplichte en aan te raden entingen.

Ook is het van groot belang om uw paard regelmatig te ontwormen. Heeft u meerdere paarden en pony’s in de wei of op stal staan, dan is het belangrijk om ze tegelijkertijd te ontwormen. Op deze manier kunnen ze elkaar niet meteen weer besmetten. Het ontwormschema is afhankelijk van het aantal paarden en de huisvesting. Om zeker te weten welk wormmiddel de beste werking heeft kunt u een mestonderzoek laten doen. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij uw dierenarts.

Een veelvoorkomende ziekte bij paarden is koliek. Koliek kan herkend worden aan verminderde eetlust, lusteloosheid, zweten, krabben met de hoeven, rollen of liggen. Als uw paard gaat liggen is het van belang om hem snel weer rechtop te krijgen en stukken te gaan lopen. Koliek kan ernstige gevolgen hebben voor uw paard of pony, om deze reden moet u zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Huisvesting

Het is belangrijk om uw paard te stallen op een plek waar voldoende ventilatie is, maar geen tocht! De stal moet regelmatig worden uitgemest om te zorgen voor goede hygiëne en daardoor minder kans op bacteriën en ziekten. Er zijn verschillende vormen van bodembedekking in de stal. Vaak wordt gebruik gemaakt van houtvezel, hennep, vlas of stro. Voor veel paarden maakt het niet veel uit welk strooisel gebruikt wordt, zolang het maar schoon, stofvrij en absorberend is.

Naast een schone stal heeft een paard ook behoefte aan beweging. Dagelijkse buitenlucht is dan ook belangrijk voor het welzijn van uw paard. Zorg er wel voor dat het paard niet in aanraking komt met giftige planten, onder andere Jacobskruiskruid, Vingerhoedskruid, Monnikskap en Lupine.

Sommige mensen kiezen er voor om hun paard dag en nacht in de wei te laten staan. Dit kan prima, mits er een beschutte plek is waar paarden kunnen schuilen bij slecht weer. Daarnaast moeten paarden worden bijgevoerd, zeker in de winter wanneer er weinig tot geen gras beschikbaar is.

De koop gaat door?

Kom gerust eens langs bij Uw Groene Vakwinkel CAV Den Ham voor vrijblijvend advies over de aankoop van producten en voeding! Bent u genoeg geïnformeerd en wilt u uw aankopen online bestellen?
Bekijk dan eens onze webshop!