Water vasthouden

7 maart 2023

Op dit moment staat er op verschillende plekken nog voldoende water in de sloten. Op een aantal plekken is het nog te nat om te starten met het uitrijden van de drijfmest, terwijl we in de zomer last hebben gehad van een extreme droogte. Welke opties kunnen er worden ingezet om vocht langer vast te houden in de bodem?

Organische stof verhogen

Door het organische stofgehalte van de bodem te verhogen zal de bodem meer plek krijgen voor vocht en nutriënten. Dit zal het vermogen van de bodem verbeteren. Het verhogen van het organische stofgehalte van 4% naar 5% zal betekenen dat er in een bouwvoor van 20 centimeter 1 tot 4 millimeter water extra vastgehouden kan worden. Het organische stofgehalte kan worden verhoogd door plantenresten en aanvoer van drijfmest.

 

Bewortelbare zone vergroten

Het vergroten van de goed bewortelbare zone van bijvoorbeeld 20 centimeter naar 30 centimeter heeft het vermogen uitgaande van 25% beschikbaar water in de bewortelbare zone om in plaats van 50 millimeter water 75 millimeter water vast te houden. Dit is een groei van 50%. Dit is ook de verklaring dat esgronden over het algemeen langer productief blijven in periodes van droogte. Om de bewortelbare zone te vergroten is het van belang om storende lagen te verwijderen en voorkomen. Ook het hebben van de juiste bodem pH en een goede calcium bezetting aan de CEC is van essentieel belang.

 

Water vasthouden met stuw

Over het algemeen zijn onze sloten zo aangelegd om zo efficiënt mogelijk het overtollige regenwater af te voeren. De afgelopen zomers hadden we op meerdere plekken mogelijk een positief effect kunnen hebben door het gevallen water langer vast te houden. Door het plaatsen van een kleine stuw in de sloot zou het overtollige water wel afgevoerd kunnen worden en kan het water dat geen nadelige invloed heeft op de bereidbaarheid/bewerkbaarheid van het perceel worden vastgehouden.

Inzet van drainage

In periodes van wateroverlast kan het gebruik van drainage ervoor zorgen dat het overtollige regenwater kan worden afgevoerd. Dit om onder de juiste omstandigheden op het juiste moment bijvoorbeeld landwerk te kunnen uitvoeren. Wanneer er geen sprake is van overtollig water kan ervoor worden gekozen om de drainage buizen af te stoppen, of wanneer mogelijk op niveau vol te pompen. Het effect hiervan is per bodemtype zeer verschillend. Op de lichtere zandgronden is de bodem een grove zeef waardoor het effect gering is.

CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.

Samen naar een optimaal rendement!