Fitte zeugen voelen zich goed en produceren vitale biggen. Daarnaast hebben fitte zeugen een hogere biest- en melkproductie, waardoor de biggen een hogere weerstand hebben en een hoger speengewicht. Dit zorgt voor een optimale start na het spenen en vormt de basis voor een fit vleesvarken.
Dekstal
In de dekstal is het belangrijk dat de zeugen in een positieve energiebalans komen. Hierbij is het van belang dat de melkproductie stopt en de opname van energie zo hoog mogelijk is. Aangezien de voeropname van zeugen rond de berigheid beperkt is, is het essentieel om de andere dagen de zeugen goed fit te hebben en te zorgen voor een goede opname.
In de dekstal is het dan ook het beste om een dekstal- of flushvoer te verstrekken. Deze voeders hebben een hoog energie gehalte, een laag calcium gehalte en extra vitaminen. Mocht het niet mogelijk zijn om een speciaal dekstalvoer te voeren, dan kan er ook een luxe dracht verstrekt worden met extra dextrose. Op deze manier blijven de zeugen fit en wordt er een goede basis gelegd voor een goede bevruchting, maar ook uniforme biggen.
Eerste 30 dagen dracht
Tijdens de eerste 30 dagen van de dracht zullen de bevruchte eicellen zich gaan innestelen. In deze periode is een positieve energie balans van de zeugen en een goede doorbloeding van de baarmoeder van wezenlijk belang. Dit zorgt namelijk voor een optimale innesteling en daardoor een goed begin van de dracht en uniforme biggen. In deze periode is een luxe drachtvoer met voldoende energie en vitaminen aan te bevelen.
Dag 30 – 85 dracht
In deze periode moeten de jonge zeugen nog doorgroeien en de oudere zeugen moeten in een goede conditie blijven. Rust is in deze periode van groot belang. Dit kan alleen als de zeug zich fit en verzadigd voelt. Op deze manier zullen de zeugen voer opnemen, rusten en elkaar met rust laten.
Dag 85 – 112 dracht
Deze periode wordt gekenmerkt door de groei van de biggen. De zeugen moeten dus voldoende energie opnemen, zodat de biggen groeien en de zeugen op gewicht blijven. Daarnaast wordt de vitaliteit van de biggen in deze periode bepaald. Een luxe drachtvoer met voldoende energie en vitaminen is belangrijk om te zorgen voor een goed geboortegewicht van de biggen.
Dag 112 dracht – werpen
Dit is een van de lastigste periodes in de zeugenhouderij. In deze periode gaan de zeugen zich voorbereiden voor het werpen, hierbij hebben ze voldoende energie en mineralen nodig voor een optimaal werpproces. Het is aan te raden om over te schakelen naar lactovoer in deze periode, zodat de zeug calcium uit de botten gaat vrij maken, om zo voldoende calcium in het bloed te krijgen.
Daarnaast moet de zeug voldoende energie kunnen opnemen voor een vlot werpproces. Een lactovoer zit hoger in energie dan drachtvoer, waardoor dit des te meer aan te raden is. Een ander belangrijk aspect is dat de mest voldoende smeuïg blijft om constipatie tegen te gaan. Zo verloopt het werpproces zo vlot mogelijk. Een lactovoer dat goed aansluit bij het drachtvoer is van essentieel belang voor fitte zeugen, die vlot afbiggen. Dit zorgt weer voor vitale biggen, die snel biest op kunnen nemen.
Lactatie
Tijdens de lactatie is een fitte zeug zonder zucht, uierontstekingen en een goede opname cruciaal. Alleen op deze manier kan de zeug maximaal melk produceren voor vitale biggen, maar ook om haar eigen gewicht op een voldoende peil te houden. Daarnaast wordt in het tweede deel van de lactatie het begin gelegd voor de volgende worp. Hierbij moet de zeug voldoende energie binnen krijgen en dit goed kunnen verwerken voor de melkproductie, de eigen conditie en follikel rijping. Een lactatievoer dat goed aansluit bij deze behoeftes is dan ook noodzakelijk. Het gebruik van 2 fase voeding in de lactatie kan hierbij een goede aanvulling zijn.
Fitte zeugen zijn van essentieel belang voor een optimaal rendement. Gea kijkt graag naar de mogelijkheden op uw bedrijf voor fitte zeugen, die een goede basis vormen voor vitale biggen en fitte vleesvarkens.
CAV Den Ham is een middelgrote zelfstandige mengvoederproducent met een moderne fabriek en eigendom van de gezamenlijke boerenleden.
Samen naar een optimaal rendement!